Την έκθεση για περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης της Λισσαβώνας και την εγκαθίδρυση ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης στην ευρωζώνη υπερψήφισε η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην έκθεση συμπεριελήφθη τροπολογία υπέρ της προώθησης ενοποιημένης αγοράς ομολόγων, από την ΕΕ, ως συμπλήρωμα του μηχανισμού σταθερότητας.

Εγκρίνοντας την αλλαγή της Συνθήκης, που πρότεινε τον Δεκέμβριο του 2010 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, θέτει δύο προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται προκειμένου να έχει αποτέλεσμα ο μηχανισμός σταθερότητας.

Η πρώτη προϋπόθεση συνίσταται στο ότι ο μηχανισμός σταθερότητας θα πρέπει να ενσωματωθεί στο πλαίσιο των κοινοτικών δραστηριοτήτων και η δεύτερη αφορά τη δέσμευση ότι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας θα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα πρέπει να υποβάλλουν για έγκριση, σχετικές εκθέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για την τροποποίηση της Συνθήκης κατά την προσεχή σύνοδο της Ολομέλειας στις 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ενώ ελπίζεται ότι τα κράτη-μέλη θα εγκρίνουν την αλλαγή επισήμως, κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Μαρτίου 2011.

Στη συνέχεια, η αλλαγή πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από τα 27 κράτη-μέλη. Η καταληκτική ημερομηνία για την έναρξη ισχύος του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας είναι η 1η Ιανουαρίου 2013.